Mikael Norén invald i FIM:s världsmiljökommitté

I mars 2017 blev vår medarbetare Mikael Norén invald i FIM:s (det internationella motorcykelförbundet) miljökommitté. Detta efter att Mikael på FIM-konferensen i Genéve presenterat resultaten i miljöarbetet som HUAros levererat nationellt med det Svenska Motorcykelförbundet (Svemo).

Nya ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015

För flera verksamheter blir det aktuellt att uppdatera sina ledningssystem till nya ISO 9001:2015 och ISOIMG_2951 14001:2015. Vi bistår er gärna i det arbetet. Vi har assisterat ett företag i certifieringen enligt de nya standarderna redan, så vi kan dom.
Vi tycker att uppdateringarna är bra och tror att de kan förbättra för de verksamheterna som tar till sig de nya standarderna.

HUAros på kongress på Malta

Nu är vi i full gång med höstens verksamhet men vi ser med glädje tillbaka på FIM kongressen som gick av stapeln på Malta i somras. Vi och vår samarbetspartner professor Nils Ryrholm pratade om biologisk mångfald på motorbanor för ledare inom motorcykelsporten i Europa och världen.

FIM kongress Malta

FIM kongress Malta, Mikael och Sverker

Professor Nils Ryrholm

Motorcykelåkare används för att bevara hotade blommor

Många blommor behöver lite hjälp på traven för att få fäste i naturen. Växer det igen så få de ingen plats. Nu när vi inte har så mycket boskap  och andra större djur ute i naturen så kan motorcykelåkarna vara en räddning. Läs DN:s artikel om motorcykelåkare med uppdrag att värna vackra och rara blommor!

Foto: Emil Nilsson, Bernd Haynold/TT MC sprider blommor

Foto: Emil Nilsson, Bernd Haynold/TT MC sprider blommor

Mc-gäng hjälpte sprida rar blomma

HUAros på fältarbete på SMK Kolmårdens motorbana

HUAros inventerar SMK Kolmårdens motorbana översiktligt tillsammans med Professor Nils Ryrholm. Det är trevligt med lite fältarbete för ovanlighetens skull. Vi upptäcker många hotade arter men också många lupiner. Så att rycka lupiner blir ett uppdrag för klubben framöver för att bevara denna fina och ovanliga sandmiljö.

P_20150623_091523P_20150623_094133

 

 

HUAros har gjort en miljöutredning åt Moderna museet

Moderna museet

Moderna museet

HUAros har precis gjort klart en miljöutredning åt Moderna museet i Stockholm och Malmö för att genom den peka ut vilka områden som verksamheten bör fokusera sitt framtida miljöarbete på. Moderna museet håller redan på med flera positiva aktiviteter på miljöområdet. Ett stort energieffektiviseringsarbete är sjösatt som ska minska energianvändningen på Moderna museet i Stockholm med cirka 25 %. Värt att nämna är även det väggblockssystem som används i både Stockholm och Malmö. Ett hundratal väggblock, spacklas, målas om och återanvänds i utställning efter utställning i upp till 15- 20 års tid. Något som sparar både resurser och miljö.

Är du också intresserad av en miljöutredning för er verksamhet eller företag? Hör av dig till Sverker Carlsten. sverker.carlsten@huaros.se eller 070 342 99 19

Uppskattad naturvårdsutbildning för Oxelösunds kommun

 

Oxelösund_luftbild_2012a

 

I maj höll HUAros en uppskattad utbildning i Oxelösunds kommun kring alternativ skötsel av grönytor. Professor Nils Ryrholm höll en föreläsning kring hur kommunen kan förändra grönyteskötseln för att på sikt få en ökad biologisk mångfald samtidigt som pengar sparas. Med ett snittbetyg på 4,5 (av 5) av åhörarna och med kommentarer som att 4-timmarsutbildningen var för kort så får vi anse oss nöjda. Det vackra Oxelösund har nu goda förutsättningar att förändra skötseln så att det i längden blir ännu fler arter av växter, insekter, fåglar och andra djur. Låt tusen blommor blomma.


Är du också intresserad av en utbildning för er kommun, företag eller verksamhet? Hör av dig till Sverker Carlsten. sverker.carlsten@huaros.se eller 070 342 99 19.

HUAros AB söker miljökonsult!

* Du kommer inledningsvis främst att arbeta med våra befintliga kunder och försäljning, men du kommer även arbeta med försäljning mot nya kunder. Det handlar mestadels med implementering, förvaltning och utveckling av miljö- och kvalitetsledningssystem (främst ISO). Vi arbetar även med arbetsmiljö och det är meriterade om du har erfarenheter av exempelvis OHSAS. Erfarenheter inom upphandling är också meriterande.
* Du förväntas bygga egna kundrelationer, kunna sälja in våra tjänster och delta i marknadsaktiviteter. 
 
* För rätt person finns även goda möjligheter att bredda sitt arbetsområde och hjälpa våra kunder med t.ex. strategiskt hållbarhetsarbete, hållbarhetsredovisning enligt GRI, arbetsmiljö och CSR-frågor, naturvård och skötselplaner för biologisk mångfald. Kunskaper inom naturvärdesinventering och biologi/zoologi är meriterande.
 
Vi tror du har en relevant miljöutbildning på högskola/universitet och har några års arbetslivserfarenhet. För att du ska trivas hos oss är det viktigt du är positiv och mycket driven. Det är viktigt att du behärskar Officepaketet. Att kunna arbeta självständigt med eget driv är något som värdesätts högt. Bra språklig förmåga och stor noggrannhet i detaljer är ett måste då man arbetar som konsult.
 
Vi drivs alla av att bidra till en bättre värld och en hållbar utveckling. För att nå dit måste vi arbeta affärsmässigt, effektivt och med fokus på att skapa kundvärde. Genom vår erfarenhet av att arbeta med hållbarhetsfrågor så både vet vi, och har egna goda exempel på, hur det går att förena lönsam affärs/organisationsutveckling med en strävan mot hållbar utveckling.
Eventuellt tillträde sker till hösten. Konsulten kommer under stor del av provanställningen vara placerad i Västerås.
Skicka din ansökan till mikael.noren@huaros.se

 

Artikel i Enköpingsposten med HUAros Mikael Norén: Bidrag för naturvård

Mikael Norén, Svemo och Johan Andersson, Göta ms, pratar med Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun. Anders Lindholm visar tjärblomster, vilket är en växt som anses gynnas av de markförändringar som motorsporten medför.

Mikael Norén, Svemo och Johan Andersson, Göta ms, pratar med Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun. Anders Lindholm visar tjärblomster, vilket är en växt som anses gynnas av de markförändringar som motorsporten medför. FOTO: ERIK HJÄRTBERG
Motorsportare får bidrag för naturvård
ENKÖPING: Enduro-VM
Vissa växt- och djurarter kräver öppna landskap. Enduro-VM anses därför vara naturvård och får bidrag från länsstyrelsen.
– Det gynnar växt- och djurlivet, säger Anders Lindholm, kommunekolog.
Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun, berättar att det landskap som motorsporten medför ger utrymme för vissa växt- och djurarter och därmed ökar den ekologiska mångfalden.
Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun, berättar att det landskap som motorsporten medför ger utrymme för vissa växt- och djurarter och därmed ökar den ekologiska mångfalden.
FOTO: ERIK HJÄRTBERG
Just nu pågår förberedelserna för fullt inför enduro-VM i Enköping. Helgens tävlingar anses vara naturvårdande och arrangörerna har därför beviljats 65 000 kronor i bidrag av länsstyrelsen.
Vissa växt- och djurarter behöver öppna sandiga landskap. Tidigare gick kor och hästar på bete och trampade i marken. Militären hade stora övningar där tusentals kängor stampade i jorden. Den typen av verksamhet har i dag minskat vilket gör att landskapet växer igen och att vissa växt- och djurarter har minskat. Motorsporten enduro ger samma effekt på marken och därför har föreningarna Göta MS och Svemo fått bidrag för att avverka tallar vid Åkerbygropen och för att informera om den naturvårdande delen av verksamheten.
– Vi gör det inte för pengarna. Det är ett sätt att få in något gott i verksamheten, säger Johan Andersson, Göta ms.
Svemo är ett riksförbund för motorcykel- och snöskotersport. Mikael Norén, miljösamordnare på Svemo, berättar att det drivs fler naturvårdande projekt inom motorsporten i Sverige.
Anders Lindholm, kommunekolog hos Enköpings kommun, visar flera arter i området som gynnas av verksamhet som nöter på marken. De rosa blommorna tjärblomster och de blå fjärilarna blåvingar anses öka i landskapet.
Samtidigt som motorsporten medverkar till markförändringar som ökar den biologiska mångfalden innebär bensindrivna fordon alltid avgaser som är dåligt för miljön. Anders Lindholm vill inte riktigt svara på om motorsporten i ett helhetsperspektiv ska ses som miljövänlig eller miljöfarlig.
– Jag vill inte proppa igen avgasrören med kork. Nu är arrangemanget här och då är det bra om vi kan lägga till en naturvårdspiff, säger han.
Mikael Norén tillägger att det även inom Svemo finns diskussioner om att i framtiden kunna byta ut bensindrivna fordon mot elfordon.
– Vi försöker jobba med de bitarna också, säger han.
Erik Hjärtberg

Hårt uppodlad mark hotar vildbina

MP900316870[1]

 

Den hårt uppodlade marken i kombination med parasiter, sjukdomar, bekämpningsmedel, mindre föda och sjukdomar hotar vildbina i Sverige enligt DN 20130722.

Vildbina behöver kantzoner och områden som inte är produktionsområden. Vildbina är viktiga för pollineringen av växter.

 

Top