Västerås: 
V: 
Nyköping: 
N: 

Artikel i Enköpingsposten med HUAros Mikael Norén: Bidrag för naturvård

Mikael Norén, Svemo och Johan Andersson, Göta ms, pratar med Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun. Anders Lindholm visar tjärblomster, vilket är en växt som anses gynnas av de markförändringar som motorsporten medför.

Mikael Norén, Svemo och Johan Andersson, Göta ms, pratar med Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun. Anders Lindholm visar tjärblomster, vilket är en växt som anses gynnas av de markförändringar som motorsporten medför. FOTO: ERIK HJÄRTBERG
Motorsportare får bidrag för naturvård
ENKÖPING: Enduro-VM
Vissa växt- och djurarter kräver öppna landskap. Enduro-VM anses därför vara naturvård och får bidrag från länsstyrelsen.
– Det gynnar växt- och djurlivet, säger Anders Lindholm, kommunekolog.
Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun, berättar att det landskap som motorsporten medför ger utrymme för vissa växt- och djurarter och därmed ökar den ekologiska mångfalden.
Anders Lindholm, kommunekolog på Enköpings kommun, berättar att det landskap som motorsporten medför ger utrymme för vissa växt- och djurarter och därmed ökar den ekologiska mångfalden.
FOTO: ERIK HJÄRTBERG
Just nu pågår förberedelserna för fullt inför enduro-VM i Enköping. Helgens tävlingar anses vara naturvårdande och arrangörerna har därför beviljats 65 000 kronor i bidrag av länsstyrelsen.
Vissa växt- och djurarter behöver öppna sandiga landskap. Tidigare gick kor och hästar på bete och trampade i marken. Militären hade stora övningar där tusentals kängor stampade i jorden. Den typen av verksamhet har i dag minskat vilket gör att landskapet växer igen och att vissa växt- och djurarter har minskat. Motorsporten enduro ger samma effekt på marken och därför har föreningarna Göta MS och Svemo fått bidrag för att avverka tallar vid Åkerbygropen och för att informera om den naturvårdande delen av verksamheten.
– Vi gör det inte för pengarna. Det är ett sätt att få in något gott i verksamheten, säger Johan Andersson, Göta ms.
Svemo är ett riksförbund för motorcykel- och snöskotersport. Mikael Norén, miljösamordnare på Svemo, berättar att det drivs fler naturvårdande projekt inom motorsporten i Sverige.
Anders Lindholm, kommunekolog hos Enköpings kommun, visar flera arter i området som gynnas av verksamhet som nöter på marken. De rosa blommorna tjärblomster och de blå fjärilarna blåvingar anses öka i landskapet.
Samtidigt som motorsporten medverkar till markförändringar som ökar den biologiska mångfalden innebär bensindrivna fordon alltid avgaser som är dåligt för miljön. Anders Lindholm vill inte riktigt svara på om motorsporten i ett helhetsperspektiv ska ses som miljövänlig eller miljöfarlig.
– Jag vill inte proppa igen avgasrören med kork. Nu är arrangemanget här och då är det bra om vi kan lägga till en naturvårdspiff, säger han.
Mikael Norén tillägger att det även inom Svemo finns diskussioner om att i framtiden kunna byta ut bensindrivna fordon mot elfordon.
– Vi försöker jobba med de bitarna också, säger han.
Erik Hjärtberg
Kontakta oss

  Kontaktinfo
  Hållbarhet/miljö
  Arbetsmiljö
  Kvalitet
  Kontakt
  HUAros har lång erfarenhet av strategiskt hållbarhetsarbete, miljöcertifieringar och naturvård. Vi erbjuder även hållbarhetschefer och miljösamordnare samt andra tjänster inom hållbarhet.

  Hållbarhet/miljö

  Vi har lång erfarenhet av strategiskt hållbarhetsarbete, miljöcertifieringar och naturvård. Vi erbjuder även hållbarhetschefer och miljösamordnare samt andra tjänster inom hållbarhet.
  Läs mer
  HUAros bistår er i det strategiska hållbarhetsarbetet oavsett om det gäller privat eller offentlig verksamhet. Vi har lång erfarenhet av att ha ledande befattningar inom strategiskt hållbarhetsarbete och vi vet vilka utmaningar och möjligheter som brukar förekomma.

  Arbetsmiljö

  Vi bistår er i det systematiska arbetsmiljöarbetet hela vägen fram till en certifiering om ni önskar det. Vi erbjuder även utbildningar samt andra tjänster inom arbetsmiljöområdet.
  Läs mer
  Önskar er verksamhet assistans att utveckla ett ledningssystem enligt en annan standard? Tveka inte att höra av dig till oss.

  Kvalitet

  Vi utvecklar ert kvalitetsarbete tillsammans med er. Vi kan bistå er hela vägen till en ISO 9001-certifiering samt erbjuder andra tjänster inom kvalitetsområdet.
  Läs mer

  Kontakt

  Vi har lång erfarenhet av arbete inom hållbarhet och miljö, arbetsmiljö samt kvalitet. Kontaka oss på HUAros om ni vill utveckla er verksamhet inom hållbarhet, kvalitet och miljö.

   Vill du jobba med oss?

   Kontakta oss
   Copyright © 2005 – 2024 | HUAros AB, Hållbar Utveckling AROS | Org. nr. :556830-2466 | Integritetspolicy & Cookies |
   heartstareyelicenseusersleafcrossmenu